Winnaar FC Wageningen-shirt bekend

Onlangs riepen wij u op om uw favoriete FC Wageningen-speler te noemen. De reacties waren overweldigend. De bijna tweehonderd inzendingen die wij ontvingen laten anno 2017 zien dat de FC nog altijd geliefd is bij zoveel mensen. Wederom een bevestiging dat een vereniging die vijfentwintig jaar na dato nog dermate leeft, nooit had mogen verdwijnen.

Spelers maken een club, ze geven het stadion identiteit en de supporters anekdotes. De grote variatie in genoemde spelers in de reacties, toont dat Wageningen vele helden kende. Wat waarschijnlijk meespeelde, is dat de spelers nog ‘aan te raken’ waren. Je kon je voetbalschoenen kopen bij Charley van de Weerd, of in je jeugd met Tommy Krommendijk op straat hebben gevoetbald. De winnaar van het FC Wageningen-shirt is in dat opzicht ook geen ‘onbekende’ van de FC.

Joop van Viegen in het seizoen ’63/’64. Foto afkomstig uit fotocollectie gemeentearchief Wageningen

Negentien jaar is Joop van Viegen, als hij in 1963 de Rijn oversteekt en Amerongen verlaat om voor Wageningen te komen spelen. De nog jongere Epi Drost (17) is op dat moment de rijzende ster op De Berg en kroont zich met dertien doelpunten tot clubtopscorer. Van Viegen, die dat seizoen zeven wedstrijden speelt, scoort op bezoek bij De Graafschap zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal.

De vijf seizoenen die volgden was Joop van Viegen als spits of rechtsbuiten een onbetwiste basisspeler bij Wageningen, dat voornamelijk uitkwam in de Tweede Divisie. ‘Joop laat ze vliegen!’ galmde er over de tribunes.

Een aantal weken geleden speelde WVV Wageningen een vriendschappelijke wedstrijd tegen het tweede elftal van Bennekom, met in de spits: Nino van Viegen. De kleinzoon van, inderdaad. Lang, donker haar en een plaaggeest voor zijn Wageningse mandekker. Hij scoorde drie doelpunten en deed daarmee de club van zijn opa pijn. Mocht Nino ooit dezelfde stap maken en het dorp verruilen voor het groen-witte Wageningen, dan zou hij misschien wel tot nog betere cijfers kunnen komen dan zijn opa, die uiteindelijk in 166 wedstijden 37 doelpunten maakte. De ambiance zal anders zijn, net als het niveau. Maar de geschiedenis is er ten slotte om zich te laten herhalen. Het juiste shirt heeft hij daarom inmiddels van ons ontvangen.

Speciale dank aan Kees van de Graaf en het gemeentearchief Wageningen, voor het leveren van de foto.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

*