Van Almere City FC naar GVC – Plezier grootste drijfveer voor Marcel van Dijk

Wellicht heeft u afgelopen december de aanstelling van Marcel van Dijk (57) bij GVC meegekregen. Misschien heeft u daarna, uit spontane interesse, opgezocht welke staat van dienst hij de afgelopen jaren heeft opgebouwd in de voetballerij. En allicht heeft u zichzelf vervolgens afgevraagd: wat doet een TC1-gediplomeerd trainer met jarenlange ervaring in het betaald voetbal bij een studentenvereniging, die al drie seizoenen in de krochten van de vierde klasse speelt? Het antwoord is simpel: plezier.

Het moet voor Van Dijk even wennen zijn geweest. Hij is inmiddels een maand aan het trainen, maar de voorbereiding bij de studentenvereniging verloopt zoals ieder jaar rommelig. ,,De afgelopen drie weken heb ik elke week weer nieuwe gezichten op het trainingsveld begroet. Logisch, want het collegejaar is net begonnen. Elke training hoop ik daarom stiekem weer een groot talent te mogen verwelkomen, die hier toevalligerwijs terecht is gekomen.”

De selectie van GVC, bestaande uit zestien spelers en twee keepers, kent vele nationaliteiten. Van Senegal tot Engeland en van Spanje tot Friesland, het komt allemaal tezamen op de Bongerd. De voertaal is daarom Engels, iets wat Van Dijk niet als negatief ervaart. ,,Mijn Engels is op zijn ‘Van Gaals’, daar maak ik zelf ook wel geintjes over. Het is niet heel slecht, ook niet behoorlijk, maar wel goed genoeg om de boodschap over te brengen. En mocht het echt niet duidelijk zijn, dan zijn er genoeg spelers die me kunnen helpen.”

De in Amersfoort geboren trainer verkocht onlangs zijn huis in Friesland, om meer in de omgeving van Harderwijk te wonen, waar hij werkt bij een telecomprovider. Als coach van GVC speelde hij tot op heden twee oefenwedstrijden: tegen vierdeklassers EMM (1-1) en Wodanseck (3-1) werd er niet verloren en waren de studenten de bovenliggende partij. ,,Ik hang een bepaald soort voetbal aan, waarbij je ook kijkt naar de tegenstander. De Hollandse school is hartstikke mooi, maar we moeten stappen maken. Een ploeg moet kunnen anticiperen op de tegenstander. Vleugelspelers vastgeplakt aan de zijkant, dat is niet meer van deze tijd. Op dit moment vind ik Koeman en Bosz wel inspirators, omdat zij hun ogen niet sluiten voor het huidige voetbal. Ze anticiperen.”

Bij het formeren van een elftal staat kwaliteit voorop, maar ook de persoonlijkheden van spelers tellen mee bij zijn keuzes. ,,Spelers moeten het lef hebben om hun kwaliteiten te tonen. Er zijn hier buitenlandse spelers die meer gewend zijn aan een behoudendere speelstijl, die vaak gepaard gaat met het 1-4-4-2-systeem. Het nakomen van afspraken is daarom nu het belangrijkst.”

Van Dijk noemt zichzelf een analytische trainer. Aanwijzingen tijdens de wedstrijd verspreidt hij, door een speler even bij zich te roepen. ,,Ik vind het ook niet oké dat een trainer tijdens een partijspel op de training meedoet. Je hoort er buiten te staan.”

Als hoofd-jeugdopleiding maakt Van Dijk de start in het betaald voetbal van FC Omniworld mee, wat later van naam veranderde in Almere City FC. ,, Het was een club die zich steeds verder professionaliseerde. Bij het certificeren van een volwaardige jeugdopleiding, hoorden ook de benodigde diploma’s voor de trainers.” Na Almere werd hij assistent-trainer van Spakenburg en haalde daar zijn TC1. In zijn opleidingsjaar maakte hij samen met Arno Arts NEC A1 kampioen.

,,Vanuit mijn functies kwam ik iedere week bij clubs als Utrecht, Ajax en Sparta over de vloer, waar alles tot in de puntjes geregeld was. Er komt alleen een moment in je carrière, waarop je alleen nog maar kiest voor het plezier. Ik heb alles wel meegemaakt, de drang om nog zo hoog mogelijk te trainen is er niet. Ik heb de papieren ervoor, dus als er een hoofdklasser zou komen waarmee het klikt, dan kan dat altijd nog.”

Ondanks dat het betaald voetbal mijlenver verwijderd is van de Bongerd, is de ambitie die Van Dijk met GVC heeft, niet geslonken. ,,Ik denk dat wij met deze selectie goed gaan meespelen in de vierde klasse. Wat je uiteindelijk bereikt, is het gevolg van hoe je voetbalt. Maar als ik naar de individuele kwaliteiten van de spelers kijk, dan is de bovenkant van de vierde klasse is misschien wel mogelijk.”

1 Comment

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

*