Lieftink: ,,WAVV-mentaliteit moet weer naar boven komen”

Onder toeziend oog van WAVV-coryfeeën Johan Homan en Ed Dolphijn zette Ronald Lieftink afgelopen zondag de pionnen uit voor de eerste training van het nieuwe seizoen. Na een kwakkelend laatste jaar onder leiding van Armand Mannen is het nu zijn taak om de ploeg te laten meespelen om promotie uit de tweede klasse zondag.

De arbeidersvereniging kende afgelopen zomer een grote renovatie, dus was het in de ochtendzon op sportpark Ketwich Verschuur voor de overgebleven spelers en nieuwkomers vooral aftasten. ,,Zo’n eerste training is altijd een ontdekkingsreis voor iedereen” begint Lieftink. ,,Toch heb ik wel een redelijk goede indruk gekregen van het basisniveau en qua fitheid valt het ook zeker niet tegen. De nieuwelingen zorgen voor een bepaalde verfrissing.”

Die verfrissing was volgens de voormalig assistent-trainer van Bennekom wel nodig. ,,Onder Armand (Mannen) is het twee seizoenen best goed gegaan, met nacompetitie tot gevolg, maar vorig seizoen liep het wat minder.” Met de komst van onder andere Mike Molenaar (DTS) en Marco van Rooijen (Otterlo) moet het komend seizoen beter. ,,De nieuwe spelers brengen een bepaald niveau met zich mee, waardoor het misschien wat negatieve gevoel van vorig seizoen hopelijk snel verdwijnt. De selectie is er kwalitatief gewoon op vooruit gegaan. Het wordt de komende weken even puzzelen, maar rond de start van het bekertoernooi staat er denk ik wel een vaste formatie.”

Ronald Lieftink debuteerde afgelopen seizoen in dienst van Otterlo als hoofdcoach en dat leverde direct een kampioenschap op. ,,Om na zo’n succesvol jaar dan weer te vertrekken, voelde wel even raar. Maar mijn persoonlijke ambitie is nu eenmaal om het zover mogelijk als trainer te schoppen. Ik wil mijn TC1 nog halen en dan kom ik hier in een omgeving waar de mogelijkheden om echt iets op te bouwen gewoon verder reiken.”  

Ondanks het succes, houdt de Edenaar er geen erg excentrieke trainersstijl op na. ,,Of ik een handelsmerk heb vind ik moeilijk, maar de elftallen die ik train zijn wel altijd collectieven. Als trainer heb ik te maken met materiaal, waar ik zo goed mogelijk mee moet functioneren. Of dat betekent dat het een elftal wordt dat vanuit de omschakeling speelt, of juist hoog druk zet, kan verschillen. Wie ben ik namelijk om tegen hetgeen in te gaan waar de spelersgroep zich in bepaalde situaties prettig bij voelt? We doen het met elkaar.”

Toen WAVV in december op de deur klopte, was de keuze snel gemaakt. ,,Mijn vader is hier ook trainer geweest, dat geeft al een speciale band. Wat ik van WAVV altijd mooi heb gevonden, is de geweldige combinatie tussen de grote dosis werklust en de kwalitatief goede spelers die de selectie vaak herbergt.”

Een van de spelers die de WAVV-mentaliteit als geen ander kent, is verdediger Mike Jansen. Of de geboren Wageninger ook komend seizoen de aanvoerdersband draagt, is Lieftink echter nog niet over uit. ,,Mike zal zeker één van de gegadigden zijn, want het zal sowieso iemand zijn die al langer bij de club speelt. Een nieuwkomer de band geven, daar heb ik zelf niet zoveel mee.”

,,Zoals ik al zei speelden hier altijd voetballers die er veel voor over hadden om te winnen. Ik vergelijk de club graag met Feyenoord. Het moet voor ploegen altijd lastig zijn om tegen ons te voetballen, want wij hebben een mentaliteit waar het randje best weleens wordt opgezocht, zolang de scheids het toelaat. Met deze groep moeten wij meespelen om promotie. Het zal geen gemakkelijke strijd worden, maar ik vind dat wij in ieder geval wel verplicht zijn om tot op de laatste speeldag mee te strijden.”

1 Comment

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

*