COLUMN – Vrouwenvoetbal in Wageningen

Sinds enkele weken ontvangt Wagenings Voetbal bijdrages van de 75-jarige Klaas de Vries, erevoorzitter van SKV en een absolute kenner van het voormalige profvoetbal op de Wageningse Berg. Daar zijn wij bijzonder gelukkig mee, want De Vries is een parel voor de Wageningse sportliteratuur. Zo schreef hij vanaf 2001 bijna driehonderd columns op de website van SKV, onder zijn schrijversnaam: Bledder. Deze week de geschiedenis van het damesvoetbal in Wageningen en een bijbehorend gedicht.

 

Wageningen, 26 november 2017

 

Sinds het behalen van de Europese titel in de zomer van 2017, is in Nederland het vrouwenvoetbal booming business. Ook in Wageningen.

Het vrouwenvoetbal is in onze stad van start gegaan in 1970. Grote animator was de latere PvdA-wethouder Henk Oosterwoud. Hij vertelde mij destijds dat hij een mooie naam had bedacht: Damesvoetbalvereniging ZATS. Met de bekende verneukeratieve glimlach verklaarde hij de naam: Zonder Aanleg Toch Sterk.

Zelf werd hij de eerste trainer en moest al snel ontdekken dat de naam ZATS, eufemistisch gezegd, geen geslaagde grap was, omdat vrouwen wel degelijk aanleg hadden. Zeker een speelster als Corrie Welgraven.

Een jaar later nam GVC de hele handel over en kwam onder leiding van Diny van Ernst het damesvoetbal In Wageningen tot grote bloei. Toen later haar echtgenoot Frans van Ernst er trainer werd groeide de damesafdeling van GVC niet alleen in kwantiteit maar ook in kwaliteit. Sommige GVC speelsters kwamen zelfs uit voor het Nederlands elftal.

Na de bloeiperiode was het verval blijkbaar niet tegen te houden. GVC stopte met damesvoetbal en het stokje werd overgenomen door Wageningen 1911 en SKV.

Met het verdwijnen van damesvoetbal bij GVC is het beter om voortaan te spreken van vrouwenvoetbal. Ook bij vrouwen is voetbal een enthousiast beoefende sport en geen gezapig theekransje.

Dat vrouwenvoetbal de snelst groeiende sport is in Nederland, is in Wageningen te zien aan het ledenbestand van SKV. In het seizoen 2017-2018 speelt SKV met veertien meisjes- en vrouwenteams. Daarnaast spelen er ook nog meisjes in verschillende jongenselftallen.

Maar ook bij Wageningen 1911 en ander Wageningse verenigingen spelen vrouwen en meisjes. Kortom: vrouwen zijn booming, ook op het voetbalveld.

 

Bledder

 

Rozentuin (Tekst: Klaas de Vries)

Hij heeft haar vaak een rozentuin beloofd

Met Kent, New Dawn, de mooiste rosaceeën

Maar zij had echter andere ideeën

Dan Bacara of Maigold in haar hoofd

 

Hij heeft haar vaak een rozentuin beloofd

Maar wat in haar beleving enkel telde

Dat was een bal en raaigrasgroene velden

Waar werd gesleurd, geploeterd en gesloofd

 

Hij heeft haar vaak een rozentuin beloofd

Waar ze naar hartelust kon lopen snoeien

In plaats van op een knollenveld te knoeien

Nu is ze met een libero verloofd

 

Die heeft haar toen geen rozentuin beloofd

Maar wel een etentje bij FC Sport Staalt Spieren

Met op de tafels rode anjelieren

En rode kool, met appeltjes gestoofd

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

*