COLUMN – G-voetbal

Sinds enkele weken ontvangt Wagenings Voetbal bijdrages van de 75-jarige Klaas de Vries, erevoorzitter van SKV en een absolute kenner van het voormalige profvoetbal op de Wageningse Berg. Daar zijn wij bijzonder gelukkig mee, want De Vries is een parel voor de Wageningse sportliteratuur. Zo schreef hij vanaf 2001 bijna driehonderd columns op de website van SKV. Deze week de oprichting en geschiedenis van het G-voetbal in Wageningen, waar SKV een grote rol in speelde.

 

Wageningen, 28 november 2017

 

In het voorjaar van 1983 kwam er van de KNVB afdeling Arnhem een uitnodiging om te praten over veldvoetbal voor voetballers met een handicap. Stimulator was de toenmalige bondscoach van de KNVB Kees Rijvers, die vanuit zijn privésituatie het probleem sport voor gehandicapten kende: hij had een dochter met een handicap.

De belangstelling was niet overweldigend. Slechts twee clubs uit de afdeling Arnhem, SKV uit Wageningen en ESA uit Arnhem, en twee clubs uit de afdeling Nijmegen, DCS uit Zevenaar en Germania uit Groesbeek, pakten de uitdaging op om met ingang van het seizoen 1984/1985 een competitie veldvoetbal voor voetballers met een handicap te beginnen.

Deze vier clubs hebben in de eerste jaren het gezicht van het G-voetbal  in Nederland bepaald. Een groep van 40 jongens en meisjes stonden aan de wieg van het G-voetbal dat in Nederland inmiddels uitgegroeid is tot ongeveer 250 verenigingen met een G-afdeling.

Door de vier ploegen werd in een voorjaars- en in een najaarscompetitie gespeeld. De eerste kampioen werd SKV met 10 punten uit 6 wedstrijden. Je kunt dus zeggen dat SKV de eerste kampioen van Nederland was.

De KNVB was in die tijd niet erg enthousiast. Toen Nederland in 1986, met voornamelijk een selectie uit bovengenoemde 40 spelers en speelsters, wereldkampioen werd in het Belgische Gits,  veranderde de houding van de KNVB 180 graden.

Voor dat toernooi konden de spelers met heel veel moeite één set oranje tenues krijgen waar ze bovendien zelf 100 gulden per set voor moesten betalen. Voor de trainers moesten de clubs zelf zorgen. Tom Langen van Germania werd de trainer en Bert Smit van SKV zijn assistent.                                

Record International

Record international werd de Wageninger Wilfred Hennink. Hij werd drie keer Europees kampioen, drie keer wereldkampioen en won drie keer een gouden medaille op de Paralympics. In totaal speelde hij 101 interlands. Daarnaast werd hij twee keer Wagenings sporter van het jaar.

In 2005 werd door de KNVB ook een jeugdcompetitie voor G-spelers georganiseerd. SKV startte daarmee, na het 25 jarige jubileum van de G-afdeling, in 2009. De naam G-voetbal is niet, wat velen denken, de  G van gehandicaptenvoetbal, maar de G die volgt na de reeks van A t/m F waarin destijds het reguliere jeugdvoetbal ingedeeld was.

 

Klaas de Vries

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

*